Coronavirus COVID-19 en een huis kopen in Spanje

Een analyse van de woningmarkt in Spanje voor de uitbraak van het coronavirus en de gevolgen hiervan op vraag, aanbod en prijs van vastgoed in Spanje.

Deze analyse wordt volop ondersteund door publicaties en cijfers met bronvermelding, maar is daarnaast een professionele interpretatie.

De belangrijkste vragen:

?

Wat is de impact van het coronavirus op de woningmarkt in Spanje

Zijn er sterke prijsdalingen te verwachten

Hoe veranderen de prijzen

Op welke wijze moeten investerdeerders / kopers handelen

Waar kopen / waar liggen de mogelijkheden

Hoe de mogelijkheden te vinden / aangeboden te krijgen

 

Deze pagina wordt regelmatig van updates voorzien.

 

Actueel aanbevolen en verlaagd aanbod in Moraira HIER

 

klik HIER om naar de laatste update te gaan of lees hieronder in chronologische volgorde.

 

Op zoek naar aanbod of maat of de meest actuele objecten onder de marktprijs? Klik HIER

 

26 maart 2020

De wereld staat in het teken van het Coronavirus COVID-19 en op dit moment lijkt Spanje helaas te behoren tot de landen die het hardst worden getroffen.

Wij zijn geen medici of virulogen, welke niet genoeg geprezen kunnen worden, evenals alle andere hulpverleners die voorop in de strijd gaan tegen het Coronavirus.

Via dit blog willen we dan ook op geen enkele manier proberen om inzicht te verschaffen in de verloop van de pandemie. Als vastgoedprofessionals willen wij u optimaal informeren op de impact van het virus op de woningmarkt in Spanje en proberen antwoord te geven op vragen zoals:

 

 

 

 

Het door ons in de loop van de jaren ontwikkelde èn getoetste calculatiemodel geef antwoorden op deze vragen. Het geeft een antwoord in detail op bovenstaande vragen, weergegeven in handige grafieken, over een periode van jaren en bij verschillende scenario’s/economische ontwikkelingen, op basis van de gegevens van uw gewenste/verwachte aankoop

Vul het onderstaande korte formulier in. Wees altublieft kort en bondig, maar zo volledig mogelijk. U ontvangt geheel kostenloos en vrijblijvend het uitgebreide calculatiemodel op basis van uw informatie, binnen 24 uur in uw mailbox.

Vermeldt hieronder uw specifieke eisen en wensen, wij informeren u over passend aanbod in onze portfolio of op het moment wij het voor u gevonden hebben.

Vermeldt uw wensen alstublieft in steekwoorden, maar zo specifiek mogelijk.


 

 

28 maart 2020

VERWACHTE INVLOED CORONO VIRUS OP WONINGPRIJZEN IN SPANJE

 

Een eerste enquête van het goed geinformeerde weblog spanishpropertyinsight.com

laat de volgend resultaten zien (engelstalig)

woningprijzen in Spanje 2020

Eerste verwachting ontwikkeling van woningprijzen in Spanje (bron spanishpropertyinsight.com)

 

9 april 2020

VERWACHTE INVLOED CORONO VIRUS OP WONINGPRIJZEN IN SPANJE 2

 

De verwachte invloed van het corona virus op de woningprijzen in Spanje hieronder per belangengroep:

 

woningprijzen in Spanje na corona virus

 

4 april 2020

Volgens een artikel op spanjevandaag.com zijn tussen 13 maart en 31 maart 24% van de huizen in prijs verlaagd. Deze 24% is gebaseerd op infromatie van pisos.com, een website voornamelijk gericht op de binnenlandse markt (koop en verkoop door Spanjaarden), maar geeft toch een eerste indicatie.

 

18 april 2020

Op deze pagina wordt u optimaal op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen op de Spaanse woningmarkt en de gevolgen van VOVID-10 op de vraag en prijzen van wonigen in Spanje.

De gegevens zijn afkomstig van de volgende bronnen:

De situatie aan het begin van 2020:

bron: spanishpropertyinsight.com

woningmarkt en woningprijzen in Spanje na Coronavirus

 

24 april 2020

 

De woningmarkt in Spanje voor het uitbreken van de corona crisis:

 

verkoop huizen in spanje per maand

 

verkoop huizen in spanje per provincie

 

woningmarkt spanje na corona crisis

 

26 april 2020

 

Een voorlopige samenvatting van de stand van zaken op de woningmarkt in Spanje en verwachtingen.

 

 

 

Uit de tabel onstaat het beeld dat na de ‘vorige crisis’, de krediet- of bankencrisis van 2008, de woningmarkt in Spanje 5 jaar nodig heeft gehad om de bodem te bereiken en aan een herstel te beginnen. Valt ditzelfde beeld te verwachten als gevolg van de corana’crisis’?

Dit is niet mijn verwachting. Allereerst was de krediet- of bankencrisis een economische crisis, terwijl de uitbraak van het coronavirus gezien kan worden als een plotselinge, externe factor.

Over de economische gevolgen van de uitbraak van het coronavirus wordt ontzettend veel bericht en geschreven, hier beperken we on derhalve op de gevolgen voor de Spaanse woningmarkt.

Ten tweede staat de stond en staat de woningmarkt in Spanje er beter voor dan ten tijde van het uitbreken van de kredietcrisis in 2008. Er wordt nu minder op speculatie gebouwd, (groot)schalige nieuwbouwprojecten zonder bestaande koper. Dit valt ook goed af te lezen uit onderstaande tabel met in blauw de aantallen nieuwbouwwoningen.

woningmarkt spanje na corona crisis

Verwachtingen:

 

 

 

1 mei 2020

 

 

 

6 mei 2020

 

De markt online volgen. Een goede manier om de marktprijzen in Spanje te volgen is via idealista.com

wonigportal in Spanje, Idealista

idealista.com is één van de groter woningportals, zoals Funda in Nederland. Zij publiceren een maandelijks overzicht met de verandering in prijzen, let op; dit zijn dus vraagprijzen.

Daarnaast is een interactieve kaart beschikbaar met de gemiddelde prijzen per m² per gemeente.

Op dit moment ligt de gemiddelde prijs per m² in Moraira bijvoorbeel op € 2.813, waarmee Moraira het hoogste prijspeil van de provincie Alicante heeft.

Klik HIER voor de interactieve kaart.

Interessant huis gezien op idealista? Vraag ons om een gratis consult en/of aankoopbegeleiding en bespaar tijd en middelen.

 

16 mei 2020

De eerste effecten van corona zichtbaar op het aantal woningtransacties in maart 2020. Let wel, de noodtoestand ging pas in op 16 maart, dus het aantal transacties zal die komende maanden nog verder teruglopen.

spaanse woningmarkt maart 2020
woningmarkt Spanje | % verandering tov voorgaande maand | bron spanishpropertyinsight.com

Zoals verwacht een behoorlijke % daling in het aantal transacties in maart 2020.

spaanse woningmarkt 2020
% verandering per per jaar tov zelfde maand voorgaande jaar | bron spanishpropertyinsight

Bovenstaande grafiek laat de procentuele verandering per maand zien tov van het totaal aantal trancties in dezelfde maand het jaar ervoor, cumulatief na 12 maanden. Het zogenaamde ‘rollende jaar’.  Deze grafiek laat zien dat de woningmarkt in Spanje voor corona in een (lichte) neerwaaartse trend zat.

 

Actueel aanbevolen en verlaagd aanbod in Moraira HIER

 

Vermeldt hieronder uw specifieke eisen en wensen, wij informeren u over passend aanbod in onze portfolio of op het moment wij het voor u gevonden hebben.

Vermeldt uw wensen alstublieft in steekwoorden, maar zo specifiek mogelijk.